Mobiel betalen met de Rabo Wallet, binnen een paar maanden kan het

Leestijd: 5 minuten

Rabo Wallet digitale portemonnee mobile wallet mobiel betalen finno

Begin dit jaar kondigde de Rabobank al haar Rabo Wallet aan; de mobiele portemonnee waarmee je contactloos kunt betalen. Na een succesvolle pilot in Leiden, waaraan ook ABN AMRO en ING deelnamen, beloofde de Rabobank in het tweede kwartaal van 2014 mobiel betalen breder beschikbaar te stellen.

Binnen 1 à 2 maanden lost de Rabobank haar belofte in. Met de Rabo Wallet kan de klant van Rabobank dan via zijn smartphone betalen, zijn banksaldo checken en  spaarpunten op zijn klantenkaart bijschrijven. De Rabo Wallet biedt meer gemak bij het winkelen en betalen aan de kassa. Ook ondernemers profiteren van de snelheid en extra mogelijkheden van deze nieuwe manier van betalen, aldus Rabobank.

Contactloos betalen 2.0

Na het welslagen van de pilot in Leiden kondigde de Rabobank vrij snel zijn Rabo Wallet aan en communiceerde de grootbanken ING en ABN AMRO de vervanging van hun bankpassen. De ING geeft haar klanten versneld een nieuwe bankpas die is uitgerust met een NFC-chip en ABN AMRO vervangt geleidelijk haar bankpassen. De nieuwe bankpassen zijn geschikt voor het contactloos betalen bij betaalterminals die voldoen aan de zogeheten EMV-Contactless specificaties.

De Rabobank is de eerste bank in Nederland die een digitale portemonnee lanceert voor haar klanten. Het was echter Vodafone, die de banken voor was en eerder dit jaar de Smartpass introduceerde, waarmee ‘alle Nederlandse consumenten met een mobiele telefoon contactloos betalen kunnen betalen’.

Daar waar ABN AMRO en ING met hun bankpas contactloos betalen 1.0 bieden, heeft de Rabobank de bankpas in de smartphone gestopt en contactloos betalen 2.0 gerealiseerd. Eerder dit jaar zei Michel Drupsteen, Senior Business Consultant bij ING, op het Online Betaalcongres: “Feitelijk vullen we het mobiel NFC-gat voorlopig met de contactloze pas”. De Rabobank slaat die stap over. Toch sluit Rabobank’s woordvoerder Margo van Wijgerden niet uit dat ze alsnog een keer met de contactloze bankpas komen: “We volgen de ontwikkelingen op deze markt op de voet en sluiten niet uit dat we volgend jaar ook met de contactloze pas komen als blijkt dat klanten en retailers daarom vragen. Vooralsnog zetten we volop in op mobiel betalen”.

Rabobank Wallet vervangt de portemonnee 

Met de Rabo Wallet app kunnen de klanten van de Rabobank snel en eenvoudig aankopen kunnen doen door de telefoon tegen de betaalautomaat te houden. De betalingen worden rechtstreeks van de betaalrekening afgeboekt. Voor bedragen onder de 25 euro heb je geen pincode nodig. De transactie is dan ongeveer 7 seconden sneller dan pinnen met de bankpas. Bij bonbedragen boven de 25 euro is er nog een pincode nodig, en duurt het betalen zelf langer dan met de goede oude pinpas, 20 versus 17 seconden. In de app kan je altijd je saldo checken, zodat je altijd weet hoeveel er nog in je digitale portemonnee zit (lees: op je bankrekening staat).

Uiteraard is de Rabo Wallet meer dan een vervanging van je bankpas. De app biedt extra diensten zoals het inscannen van klantenkaarten en het ontvangen van aanbiedingen. “We voegen later meer mogelijkheden aan de Rabo Wallet toe, zoals het opslaan van kassabonnen en creditcards. Als het aan ons ligt, behoort een dikke portemonnee snel tot het verleden”, aldus Ron Droste, directeur Particulieren en Private Banking bij Rabobank in het persbericht.

De Rabo Wallet zal in de toekomst ook het bestel- en betaalgemak van haar dochteronderneming MyOrder bevatten. De Rabobank klanten kunnen dan met hun Rabo Wallet ook een drankje bestellen op het terras, een parkeerplaats betalen, een afhaalmaaltijd bestellen en betalen, et cetera.

Kansen voor retailers

In het verleden waren nieuwe- of vernieuwde betaalmethoden altijd een ‘moetje’ voor ondernemers. Ze zaten niet te wachten op de zoveelste aanpassing van hun betaalautomaat voor de Chipknip, Chipper en ‘dippen‘ in plaats van ‘swipen’. Zitten ze nu wel te wachten op een aanpassing van hun betaalautomaat voor het contactloos (mobiel) betalen?

Natuurlijk zijn de retailers, die continu een ‘busting the line‘ uitdaging hebben, blij met snellere transacties. Maar er is meer. Google introduceerde in 2011 de Google Wallet die geotargeting mogelijk maakte. Met geotargeting kan de Google Wallet de mobiele smartphone gebruiker op basis van GPS-lokatie relevante aanbiedingen doen. Rabobank’s eigen deelneming MyOrder biedt die mogelijkheid eveneens. Ook Rabo Wallet stelt winkeliers in de gelegenheid om klanten, die zich in de omgeving van de winkel bevinden, een aanbieding te sturen. Uiteraard alleen als de klant dat wil.

8 september is de dag voor 9 september

Alleen Apple-volgers zullen deze alineatitel begrijpen. Vandaag lanceert Apple de iPhone 6. Menig zichzelf respecterende krant en blog spreken de verwachting uit dat de nieuwe iPhone 6 eindelijk een NFC-chip gaat bevatten. Ze gaan daarbij onder andere af op contracten die volgens Bloomberg gesloten zijn met MasterCard, Visa en American Express (volg [finno] op Flipboard voor het laatste nieuws).

Is het toevallig dat Rabobank gisteren het nieuws rondom haar Rabo Wallet naar buiten bracht? “Nee, dat is niet toevallig”, antwoordt de woordvoerder. Voor een persbericht is het blijkbaar het juiste momentum. ING heeft bijvoorbeeld voor woensdag aanstaande een persbijeenkomst aangekondigd met als thema ‘de volgende stap in Mobiel Bankieren’. Deze persbijeenkomst zal waarschijnlijk geen relatie hebben met mobiel betalen.

Voor de Rabobank is de mogelijke lancering van een iPhone met NFC-chip interessant. “Dan zijn we heel blij, dat betekent een beter perspectief voor mobiel betalen,” licht persvoorlichter Margo van Wijgerden toe. “We weten overigens niet of ze ermee komen”, haast ze zich te zeggen. “Overigens moet de iPhone 6 dan niet alleen over een NFC-chip beschikken, maar ook over een embedded secure element. Per telefoon, dus ook de iPhone 6, zullen we moeten bekijken of het mogelijk is.”

Wat vindt [finno]?

Al eerder kwam ik tot de conclusie dat de Rabobank de beste kaarten heeft met betrekking tot mobiel betalen. Ze hebben vooral met MyOrder een sterke propositie (voor iedereen) en daar komt nu Rabo Wallet met nog te integreren MyOrder-functionaliteit bij (alleen voor Rabobankklanten).

Rabo Wallet mobiel betalen mobile wallet NFC finno

De Rabobank zal echter een grote uitdaging hebben om kritische massa te creëren. De komende maand test ze de app met family & friends in Leiden, waarna over circa twee maanden slechts 100.000 klanten met de Rabo Wallet app kunnen betalen. Alleen de klanten die een Samsung Galayx S4 of een Samsung Note 3 hebben kunnen dan mobiel betalen. Waarom alleen deze toestellen? En bijvoorbeeld niet de Samsung Galaxy S5? Volgens de Rabobank wordt iedere smartphone eerst uitgebreid op veiligheid getest, omdat de toestellen “net zo veilig” moeten zijn als een reguliere bankpas. Dit is het politieke correcte antwoord op de vraag. Het echte antwoord is wellicht anders. Naar verluidt heeft dit te maken met het zogeheten secure element aan boord van de S5. Niet geïnteresseerd in techniek? Sla dan de volgende alinea over.

Op een secure element staat persoonlijke informatie van de rekeninghouder (bijv. rekeningnummer). Doorgaans wordt de SIM-kaart van een telecomoperator als secure element  gebruikt. Met een nieuwe technologie, Host Card Emulation (HCE), is de SIM-kaart als secure element overbodig. Google integreerde deze nieuwe technologie enige tijd geleden al in haar smartphone besturingssysteem Android KitKat 4.4. Deze technologie is een softwareoplossing in plaats van een hardware oplossing (chip), maar staat nog wel in de kinderschoenen. Samsung zou naar verluidt haar secure element – overigens niet de genoemde HCE-technologie – in de S5 niet voor gebruik willen openstellen in Nederland. Samsung zou hebben aangegeven dat er technische redenen zijn waarom de S5 niet geschikt is. Er zou mogelijk een probleem zijn met de NFC-chipset in de S5. Ik heb Samsung om een reactie gevraagd, maar deze nog niet gekregen.

De Rabobank heeft vanuit het perspectief van de consument, die graag contactloos wil betalen, wellicht niet de beste kaarten. Slechts een kleine groep klanten kan binnenkort contactloos bij de kassa betalen, in tegenstelling tot de miljoenen klanten van ABN AMRO en ING (ruim 5,5 miljoen passen). Ik verwacht dat de Rabobank volgend jaar alsnog bakzeil haalt en ook bankpassen met NFC-chips uitbrengt.

Ondertussen hoop ik dat de Rabobank voortvarend doorgaat met de ontwikkeling van de Rabo Wallet, want mobiel betalen biedt voor de consument en retailer zo veel meer mogelijkheden dan contactloos betalen sec.

2 antwoorden
  1. raphaella.goyvaerts@hotmail.com'
    Raphaella zegt:

    De vraag is hoe jongeren er allemaal mee omgaan. Aankopen gaat blijkbaar nu al veel te makkelijk. Een rekening van ettelijke 1000den euro’s omdat dochterlief aan het kopen is zonder dat ze het weet, is blijkbaar alle daagse kost geworden. Zo heb je in België Hellobank: http://lenengeld.eu/hellobank-de-mobiele-bank . Dat is toch gericht op jongeren of zie ik dat verkeerd. Het is al ontelbare keren bewezen dat je meer geld opdoet via online/digitale betalingen of via bankkaart dan wanneer je geld afhaalt en je steekt het in je portemonee. Dan weet je veel beter wat je uitgeeft. Maar dat willen de regeringen niet. Ze willen perfect kunnen zien aan wat je het geld uitgeeft, hoeveel en dan verkopen ze die info verder aan business partners. Juist zelfde met kortingskaarten voor supermarkten. Heb je een belastingcontrole, mag de belastingen nagaan via jouw kortingskaart wat je allemaal gekocht hebt. Ook de supermarkten verkopen de info aan de leveranciers. Ja we leven in een commerciële wereld moet ik zeggen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.