Bankieren met de iPhone (3)

Leestijd: 9 minuten

Update 20-7-2010: FBTO Vakantiehulp en OHRA Auto App toegevoegd.

Update 22-7-2010: ING Fondsen app toegevoegd.

Update 23-7-2010: Statistieken Rabo Mobiel Bankieren toegevoegd.

Op Finno verschenen al eerder artikelen over bankieren met de iPhone (deel 1 en deel 2). Schreef ik in mijn eerste artikel nog dat Nederland ruim 200.000 iPhone-gebruikers telde, nu wordt er al gesproken over ruim 400.000 iPhone-gebruikers. Desgevraagd wil T-Mobile geen aantallen geven: “mag niet van Apple”, laat woordvoerdster Priscilla Tomasoa weten

Met het groeiende aantal iPhone gebruikers wordt het steeds interessanter voor Nederlandse banken en verzekeraars om iPhone apps te ontwikkelen. Werd dat in het begin wellicht nog vanuit een marketing oogpunt gedaan, nu is het met een grotere groep gebruikers ook bedrijfseconomisch te rechtvaardigen.

In dit artikel sta ik stil bij een aantal recent verschenen apps en geef ik een totaaloverzicht van de apps, die door Nederlandse banken en verzekeraars zijn ontwikkeld.


MoneYou Beleggen

Onlangs lanceerde MoneYou, een 100% dochteronderneming van ABN AMRO, een beleggingsproduct, waarbij je zelf bepaalt of je risico wilt lopen en – tot op de cent nauwkeurig – hoeveel risico je wilt lopen. Je kon hier al over lezen in een artikel op Finno. Nu heeft MoneYou een gratis bijbehorende app ontwikkeld.

In vier stappen kan je beginnen met beleggen. Het MoneYou beleggingsproduct is gebaseerd op de AEX Index.

Stap 1: Bepaal je inleg.

Stap 2: Verdeel je inleg. Je kunt het te beleggen bedrag verdelen met 4 ‘Schuiven‘. Met Schuif 1 geef je aan over welk bedrag je een vast rendement wilt. Met Schuif 2 kies je het bedrag waarmee je geen hoofdsomrisico wilt lopen en het rendement gemaximeerd is. Het rendement is gebaseerd op de ontwikkeling van de AEX. Met Schuif 3 en Schuif 4 kies je het bedrag waarmee je wilt beleggen tegen een gemaximeerd rendement en gemaximeerd verlies. De geoefende belegger heeft direct door dat er bij de laatste 3 Schuiven gebruik wordt gemaakt van optiestrategieën. Je kunt hier meer over lezen in het eerder verschenen artikel over het MoneYou beleggingsproduct.

Stap 3: Bereken je mogelijke rendement. Op basis van een fictief AEX-rendement kun je bekijken hoe het rendement van je belegging zich kan ontwikkelen, zowel opwaarts als neerwaarts. Ben je tevreden met de verdeling dan kun je door naar stap. 4.

Stap 4: Plaats een order of bewaar de verdeling voor een later moment. Om een order te kunnen plaatsen moet je een MoneYou-account hebben. Klik je op de knop ‘plaats order’ dan wordt je naar een niet voor een mobiel geoptimaliseerde internetpagina geleidt. Dit is absoluut een minpunt. Laten we hopen dat dit in een volgende versie wordt verbeterd.

MoneYou Beleggen heeft ook een schaduwportefeuille. Omdat je vaker een bedrag kunt inleggen, biedt deze schaduwportefeuille de mogelijkheid om het rendement van je inleg te volgen.

Je kunt de gratis MoneYou Beleggen app hier downloaden.

AEGON

Sinds vorige maand kunnen AEGON-klanten met de iPhone app hun Eigen stijl Spaarrekening en Beleggingsrekening inzien. AEGON heeft de app met 35 gebruikers getest. De Rabobank deed dit ook met zijn mobiel bankieren app voor de iPhone. De AEGON-app biedt de volgende functies:

  • Het saldo en renterecht van de AEGON Eigen stijl Spaarrekening inzien (per spaarpotje).
  • De actuele stand van de AEGON Beleggingsrekening inzien.
  • Aan- & verkopen en koersinformatie binnen de AEGON Beleggingsrekening bekijken.

AEGON Eigen stijl Sparen op zichzelf is al een uniek product. Het is een spaarrekening, waarbij je geld in verschillende spaarpotten kunt stoppen. Iedere spaarpot kan zijn eigen doel hebben, bijvoorbeeld de vakantie of een nieuwe auto. De rente varieert van 2,2% tot 3,2%, afhankelijk van de afspraken die je met AEGON maakt over het minimum saldo op de rekening, het bedrag dat je maandelijks spaart en de opnamekosten.

Van de AEGON Beleggingsrekening kan je het saldo en de waarde van de beleggingen inzien. Ook kan je beleggingstransacties bekijken en de huidige koersen inzien van de beleggingsfondsen.

Op de internetsite van AEGON valt te lezen dat de AEGON iPhone app een onderdeel is van de mobiele strategie van AEGON Bank. Al eerder lanceerde AEGON een voor smartphones geoptimaliseerde internetpagina, waarop je na het invullen van slechts enkele gegevens (kenteken, postcode, huisnummer, leeftijd en schadevrije jaren) de premie voor de AEGON autoverzekering kunt berekenen en aanvragen. Bekijk voor meer info over mobiel verzekeren dit filmpje.

Je kunt de gratis AEGON app hier downloaden.

SNS Bank Layar

Al in april introduceerde SNS de mogelijkheid om via Layar (route)informatie te krijgen over de dichtstbijzijnde SNS-geldautomaten en vestigingen van SNS Bank. Layar werkt met augmented reality, een principe waarbij allerlei informatie wordt toegevoegd aan echte beelden die de videocamera van je mobiele telefoon waarneemt. De Layar app is er voor zowel iPhones als Androidtoestellen.

De ING ging de SNS Bank voor en was een launching content partner van Layar in juni 2009. In deze video krijg je een goed beeld van de toepassing van Layar en de wijze waarop je een ING-kantoor of geldautomaat kunt vinden.

Hoe ziet de mobiele toekomst van de SNS eruit? Op de internetsite van SNS geeft Arie Koornneef, directeur Marketing, antwoord op deze vraag: “We willen dicht bij onze klanten staan en persoonlijke dienstverlening aanbieden op het gebied van onder meer betalen, sparen en hypotheken. Dat doen we onder andere door de introductie van de SNS Bank Layar. De klant kan waar dan ook en op ieder gewenst moment gebruikmaken van deze applicatie. Later (red.: in 2010) zullen meer mobiele toepassingen volgen.”

Je kunt de gratis Layar app hier downloaden.

FBTO Vakantiehulp

Deze app komt voor veel Nederlanders wellicht te laat. Gelukkig moeten de schoolvakanties in Brabant nog beginnen, dus kan ik nog profiteren van deze app.

Wie kent het niet? Voordat je op vakantie gaat maak je nog even snel een lijstje met alle zaken die je mee moet nemen. Uiteraard komt je er altijd te laat achter – halverwege de Route du Soleil- dat je nog iets vergeten bent. Met de FBTO Vakantiehulp app overkomt je dat niet meer. FBTO heeft al nagedacht over wat er mogelijk op je vakantiepaklijst moet komen te staan en houdt daarbij rekening met de personen die mee op reis gaan (volwassen/kind, man/vrouw, leeftijd). Mocht je er toch nog iets aan toe willen voegen dan is dat geen probleem. Is je lijst compleet, dan kun je bij het daadwerkelijk pakken van je spullen alle gepakte spullen afstrepen.

Als proef op de som heb ik even een vakantiepaklijst samengesteld. De app werkt gebruikersvriendelijk en ordent de te pakken spullen naar categorieën. Ook geeft de app aan wat je eventueel vooraf moet regelen. Paar minpuntjes: bij de keuzelijst voor accomodatie ontbreekt de keuze vakantiehuis. Ook ben ik fictief nog even naar onze jongens in Afghanistan geweest, maar de vooraf te regelen inentingen ontbreken in het lijstje.

Bij het toevoegen van personen vraagt de app ook om je e-mailadres. Er wordt niet uitgelegd waarom (privacy?). Maar duidelijk is dat FBTO met de gevraagde gegevens zoals de personen die meegaan (gezinssamenstelling), land waar je naar toegaat (dekkingsgebied) over voldoende gegevens beschikt om je per e-mail een offerte voor de reisverzekering te sturen.

Je kunt de gratis FBTO Vakantiehulp app hier downloaden.

Alle apps op een rijtje

En dan volgt nu een alfabetisch overzicht van alle andere apps van Nederlandse banken en verzekeraars:

ABN AMRO

ABN AMRO Locator: deze app leidt je naar de dichtstbijzijnde ABN AMRO-vestiging en/of geldautomaat. Download de gratis app hier.

Student Guide: deze app biedt studenten toegang tot allerlei interessante informatie over studentensteden: waar kan ik eten, pinnen, uitgaan, et cetera. Aardig is de bierflesje dat je kunt laten ronddraaien om te bepalen wie voor het volgende rondje aan de beurt is. Download de gratis app hier.

ABN AMRO Saldo: met deze app kan je vooralsnog alleen je saldo opvragen. ABN AMRO werkt hard aan een update met informatie over bij- en afschrijvingen en het uitvoeren van betaalopdrachten. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. De app is bijna 100.000 keer gedownload en wordt circa. 2 miljoen keer gebruikt per maand. Download de gratis app hier.

ABN AMRO Beurstrends: met deze app blijf je op de hoogte van de meest recente beursinformatie en adviezen over bedrijven en fondsen. Je kunt de ontwikkeling volgen van indices en de koersen van de AEX- en AMX-fondsen. Daarnaast kan je een schaduwportefeuille vastleggen van je eigen beleggingsportefeuille en vervolgens de waardeontwikkeling volgen. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

ING

Stuffi: Speciaal voor studenten. Een aftelklok geeft aan hoe lang het duurt tot de eerstvolgende stortingsdatum van de studiefinanciering. Je kunt ook je saldo checken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ING’s SaldoSMS. Met strootje trekken bepaal je wie het volgende rondje moet betalen. Download de gratis app hier.

ING app: met deze app kan je saldoinformatie en laatste bij- en afschrijvingen raadplegen. Nadeel van de app blijft dat je Windows Live ID en ING Buddy nodig hebt. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Desgevraagd laat de woordvoerder van ING weten dat de app meer dan 100.000 keer is gedownload en dat de app zo’n 10.000 tot 15.000 keer per dag wordt gebruikt. Download de gratis app hier.

ING Layar: gebruikt de Layar app om de dichtstbijzijnde geldautomaat te vinden (van een willekeurige bank). Download de gratis Layar app hier.

ING Fondsen:  met de Fondsen app van ING Investment Management kun je overal je ING beleggingsfondsen bijhouden. Per fonds zijn de koers en rendementen beschikbaar. Door jouw ING beleggingsfondsen in Mijn Fondsen te zetten kun je in 1 overzicht al je fondsen bij houden. De experts van ING Investment Management delen hun visie via webcasts. Dat is een mooie functionaliteit, maar de meest recente dateert echter van 7 juni jl., terwijl er op www.ingim.com al weer actuelere video’s staan. ING, beleggers willen actuele informatie! Over deze app verscheen al eerder een artikel op Finno. Download de gratis app  hier.

Interpolis

Interpolis Schadehulp: Met deze app kan de gebruiker kan via zijn iPhone het digitale schadeformulier invullen en foto’s bijvoegen. De GPS op de telefoon vult automatisch de locatie aan. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Interpolis laat weten dat app bijna 15.000 keer is gedownload. Interpolis ontvangt een paar schademeldingen per week met deze app. Tijdens de slechte weersomstandigheden van vorige week werd de app vaker gebruikt, aldus Interpolis. Download de gratis app hier.

OHRA

OHRA AutoApp: deze eind vorig jaar verschenen app geeft je na het intoetsen van een kenteken de volgende informatie: merk, type, aanschafprijs, geldigheid APK en motorvermogen. In samenwerking met www.2dehands.nl laat de app ook foto’s zien van vergelijkbare auto’s. Uiteraard geeft OHRA je ook de premie waartegen je de auto kunt verzekeren. Via telefoon of e-mail kan je direct contact zoeken met OHRA. Minpunt: in de App Store werken de links naar de bouwer en OHRA Autoapp Support niet (meer). Download de gratis app hier.

PayPal

PayPal lijkt niet thuis te horen in het rijtje, maar ze beschikken als sinds 2007 over een Europese bankvergunning. PayPal verbeterde onlangs haar applicatie waarmee iPhone-gebruikers betalingen aan elkaar kunnen doen. Enigzins vergelijkbaar aan Rabo SMS-betalen, maar dan sexier. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Nationale Nederlanden

WWJATB: Nationale Nederlanden heeft niets anders gedaan – zo lijkt het – dan het op de iPhone toegankelijk maken van de content afkomstig van hun internetsite www.wetenwaarjeaantoebent.nl. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Rabobank

Rabo SMS Betalen: met deze app kan je met één sms’je direct geld overmaken naar iedereen met een Nederlands 06-nummer. De mobiele betaaldienst is gebaseerd op de MiniTix-portemonnee. Download de gratis app hier.

Rabo Bankieren: de Rabobank beschikt vooral nog over de meest uitgebreide app om mobiel te bankieren. De app biedt je saldoinformatie en inzicht in je bij- en afschrijvingen. Ook kan je geld overmaken naar andere rekeningen. Om de app te kunnen gebruiken, moet je beschikken over Rabo Mobielbankieren en een toegangscode. De app is niet alleen beschikbaar voor de iPhone, maar ook voor Android en Windows Mobile. Momenteel wordt de app in 90% van de gevalllen gebruikt op de iPhone, iPod Touch of iPad. Desgevraagd meldt de Rabobank dat sinds de introductie van de app het mobiel bankieren vervijfvoudigd is. Een gebruiker logt 5 tot 7 keer per week in (bij internetbankieren is dat circa 2 keer per week). Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Rabo Rekening Delen: met deze app kan achteraf een rekening verrekenen met vrienden of samen geld bijeenleggen voor een doel in de toekomst. Ook deze app is op de MiniTix-portemonnee gebaseerd. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier

MyOrder: met deze app kun je drankjes bestellen en betalen op het terras, bioscoopkaartjes kopen en een thuismaaltijd bestellen en betalen. Ook deze app is gebaseerd op de MiniTix-portemonnee. Je hoeft geen klant van de Rabobank te zijn om ‘m te gebruiken. MyOrder is er niet alleen voor de iPhone maar ook voor andere mobiele platformen. Download de gratis app hier.

Tot zover het overzicht van alle apps van Nederlandse banken en verzekeraars. Er zijn in een jaar tijd veel apps bijgekomen. Het komend jaar wordt het spannend met welke apps banken en verzekeraars komen voor de iPad. Ik voorzie legio mogelijkheden voor een mooie customer experience op de iPad. Welke? Dat verklap ik nog even niet.

Share

0 antwoorden
  1. j.treur@welten.eu'
    Johan Treur zegt:

    Prachtig overzicht van alle apps die nu bestaan. Complimenten voor het artikel! Met name de app van Aegon waarbij meerdere spaarpotten beheerd kunnen worden vind ik interessant. Met name omdat ik verwacht dat de functionaliteit een educatieve werking in zich heeft, die straks op alle lagere scholen gebruikt gaat worden om kinderen te leren omgaan met geld, budgetteren, etc.

    Gezien onze ervaringen in de wereld van schuldhulpverlening zou menig volwassene hiermee ook zeer geholpen zijn!

    Verder is het volgen van de beurs via de app van ABN AMRO natuurlijk een hele interessante voor de actieve beleggers!

    Beantwoorden
  2. info@onlineverzekeringshop.nl'
    Online verzekering zegt:

    Zeer interessant die apps. Nu nog in de kinderschoenen lijkt het maar dat zal met de opkomst van mobiel internet wel heel mooi gaan worden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.